torek, 11. maj 2010

78. DAN - 1. dan Kapadokye - red tour

Torek, 27. 4. 2010

Pozdravček vsem :)


Najprej se opravičujem vsem – tudi Anji :) - malce sem pozna, ampak je toliko dela in se je toliko dogajalo, da se nekako nisem uspela spravit za računalnik in vse napisati. No, najpomembnejši razlog je verjetno ta, da se mi niti ne sanja kako bi napisala vse kar smo doživeli in videli, ne da bi zvenelo suhoparno ali pa kičasto. Kapadokya je čudovita. Vse kar lahko rečem je to, da moraš it tam in jo doživet. Pa naj bo v soncu ali dežju ali oblakih. Mi smo imeli srečo, da smo jo doživeli v vseh treh barvah. :)


Kapadokya je čisto preveliko območje, da bi ga lahko v treh dneh prebrodili. E ja, na žalost smo imeli samo toliko časa, zato smo se odločili, da bomo odšli na izlet kar z domačo agencijo in ni nam bilo žal. Videli smo veliko, mnogo več kot bi lahko sami in za to nismo odšteli veliko denarja. Za vse tiste, ki jih morda mika raziskovanje Kapadokje – bilo je 60 lir (30 €) na osebo za cel dan pohajanja in vožnje, skupaj s kosilom. In druščina je bila super pisana – Malezijci, Japnec, Argentinki, Brazilca, Francozinji, Čehinja in naše malenkosti iz Slovenije (heh smo pa prevladovali).


Nekoč je bila Kapadokya ogromna kot pol Turčije in je bila v bistvu kraljestvo. Toda ko danes govorimo o Kapadokyi mislimo na območje med petimi visokimi gorami, tri zmed njih (Erciyes, Hasandağ in Göllüdağ) so bile v preteklosti malce preveč nasilne (govorim o vulkanskem delovanju ;) ) in so v bistvu ustvarili to pokrajino. Zaradi mešanice različno trdnih kamnin je Kapadokya danes prepletena z neverjetnimi oblikami, ki jih boste videli na slikah, pa naj bojo zanje krive človeške roke ali naravne sile. Pa da ne bi mislili, da je to majhno območje - v bistvu veliko skoraj kot Slovenija - 400 km v smeri V-Z in 250 km v smeri S-J.


Najprej so nas odpeljali na panoramski razgled na Göreme, mestece kjer smo spali in v eno izmed še naseljenih podzemnih hiš:



Moje drevo je lahko stojnica :)





Notranjost hiške



Potem pa je bil na vrsti potep po Rožni dolini (Rose Valley v ang. ali Gül Vadisi v turščini) - ne po tisti v Lj ali v NG ;). To je bil eden izmed mojih najljubših kotičkov Kapadokye. Po Istanbulu, ki je sicer super lepo mesto - moram ga še vsaj enkrat obiskat :) - je bilo sprehod po hribčkih in dolinah in med travniki v vseh možnih barvah in gaji še posebno sproščujoč. Eko, nekaj slikic iz našega potepanja:






Naša četica koraka :)






To je bilo tako zabavno - vsako sekundo si lahko odkril kakšne "skrivne" prehode in rove, tako da smo se verjetno vsi vsaj eno malo počutili kot razigrani otroci, ki odkrivajo zaklade.







Prva cerkev na poti - prevod njenega imena bi bil vinska cerkev :) Da ne boste presenečeni, zakaj je toliko slik cerkev vam moram takoj povedat (če slučajno še ne veste), da je Kapadokya polna cerkev - najstarejšeje segajo v 6. st.n V Kapadokyi se je skrivalo ogromno kristjanov v času, ko še niso bili najbolj priljubljeni v Rimskem cesarstvu in nastajala so podzemna mesta in hiše ter cerkve izklesane v skalah.




Trte - malce drugačne izgleda kot pri nas :)











Druga cerkev - ime je nekaj v povezavi z golobi, ki so imeli v Kapadokyi často mesto (več o tem kdaj drugič) - tokrat brez fresk, lepo pa se vidi oboke in pač vse kar sodi zraven - težko verjet da je to nekje iz 11. st.





Križna cerkev (Hačli Kilise) - tretja in zadnja cerkev v tej dolini




Nato nas je pot vodila na kosilo :) In na panoramski ogled Golobje doline



Tri bjutiful :)




Ko smo z Anjo poskusile vstopit v enega izmed treh bjutiful :)



Potem je bila na vrsti Domišljijska dolina ali nekaj podobnega. Kjer si lahko uporabil svojo domišljijo in v vsakem kamnu našel novo obliko. :)



Kamela? :)




Labod ali kobra?



In nato še Pravljična dolina z še eno cerkvijo :)





Avonos - mestece ki je znano po izdelkih iz gline. Anka jaz sem se preizkusila v tem - hm... no comment :) A ja... te zmešnjave na zidu pa nisem naredila jaz :D





In za konec še Ljubezenska dolina - verjetno vidiste zakaj :D





Hja skušnjava je bila velika - tudi za druge :)




Vračanje domov - ko lahko opaziste, da je Anja kljub pomanjkanju sonca postala skoraj črnka :)



To je to. Če pa vas zanimajo podrobnosti, še posebej zgodovinske - wiki je odgovor na vsa vprašanja :D


Pa še eno opravičilo za neestetskost - nimam pojma kaj dogaja temu blogu, ampak izgleda da ma neke probleme in mi kar meša pisave kljub temu, da poskušam dat vse na eno normalno. :/

Ni komentarjev:

Objavite komentar