sobota, 1. maj 2010

77. DAN - Istanbul

Drugi dan Istanbula smo se z ladjico odpravili na Sultanahmet.

Takoj ko smo pristali z ladjico na postaji Eminonu nas je pričakal čudovit pogled na Yeni Camii ali po naše Novo mošejo. Če vprašate mene, je bila to najlepša od mošej, ki sem jih videla v Istanbulu, tako da se jo res splača pogledat. Mošeja je bila zgrajena leta 1591 v klasičnem otomanskem stilu. Glavna kupola je podprta s štirimi polkupolami okoli pa je še 24 manjših kupol, kupole stojijo na šestih stebrih.  Ker se mošeja nahaja ob morju, morajo uporabljat črpalke za vodo.



Med ozkimi uličicami polnimi rahlo nadležnih gostincev (še posebej za mlade in mične gospodične) smo prispeli do Topkapi palače. Palača je bila zgrajena med letoma 1460 in 1478 med vladanjem Sultana Mehmeta II. Osvajalca in je v Otomanskem imperiju služila kot palača sultanov, dokler ni sultan Abdülmecid med letoma 1843 in 1856 dal zgraditi novo plačo - Dolmabahče. Palača ima na zunanji strani še ograjeno dvorišče, na katerem se danes nahajajo Arheološki muzej, Aya Irena in park. V sami palači je toliko sob in soban, da bi se lahko notri izgubil za cel dan, a ker nas je čas priganjal smo si jo ogledali le na hitro: Štiri dvorišča, Harem, Kuhinje, Razstava orožja, porcelana,  zakladov, svetih relikvij, oblačil, ur..., knjižnica, senatna soba, soba za obrezovanje, paviljoni...  Sledi nekaj fotografij iz palače...










Pozdravna vrata - vhod v drugo dvorišče




















Vrata sreče - vhod v tretje dvorišče



Stolp pravice











Imperialni senat







Tretje dvorišče













Četrto dvorišče












Razstava oblačil
















Soba za obrezovanje














Fontana Ahmeta III. pred vhodom v Topkapi palačo














Ena družinska v Topkapi palači




Na žalost je ob ponedeljkih Aya Sofya zaprta, tako da jo opišem drugič, ko jo vidimo tud od noter :(

Naslednja destinacija je bila tako bazilika cisterna. Bazilika cisterna je danes poznana kot Podzemna palača. Zgradil jo je Konstantin I. Na površini 9800 m2 se nahaja 336 kamnitih stebrov visokih po 5 metrov. Večina teh stebrov je bila prinešena iz rimskih mest. Največji znamenitosti cisterne sta glavi meduze, ki služita kot podpora stebrom, ena obrnjena na glavo in ena postrani. Ne ve se točno od kod sta prišli, verjetno pa s kakšnega spomenika, ki je v rimskih časih krasil Istanbul.
























Bazilika cisterna































Grobnica Sultana Ahmeta




Modra mošeja a li Sultann Ahmet mošeja je verjetno najbolj znana mošeja v Istanbulu in je dobila ime po ploščicah modro barve in po možu, ki je naročil njeno izgradnjo. V Turčiji imata le dve mošiji po šest minaretov. Modra mošeja in Sabanci mošeja v Adani na jugu Turčije. Sprva je sultan Ahmet želel zgraditi sedem minaretov, vendar so njegovo odločitev kritizirali, ker bi tako imela mošeja več minaretov, kot Ka'ab v Meki. Sultan je tako naročil izgraditi sedmi minaret v Meki, vendar je ta minaret v Meki stal že sto let preden so zgradili modro mošejo. skratka zakomplicirana zgodba... :)




















































Modra mošeja


















Konstantinov steber - ta 35 metrov visok stolp je dal postaviti Konstantin. sprva je bil visok 50 metrov. Prinešen je bil iz Frizije izpred Apolonovega templaj. steber je bil v Otomanskih časih večkrat poškodovan v potresih in požarih.






























Veliki bazar - Mehmet Osvajalec je med letoma 1451 in 1481 dal zgraditi več bazarjev, ki so se kasneje združili v en velik bazar s tremi glavnimi deli. Jedro (pokriti bazar) imenovan Ič Bedesten. Drugi glavni del je sandal (tudi pokriti bazar). Seveda se nam ni dalo kaj kupovati, ker je stvari preveč, ampak stavba je res super in se jo splača pogledat, vmes pa še poklepetat in malo pobarantat s trgovci.




















Beyazit mošeja - Ta mošeja ima 24 kupol in 6 stebrov. Stoji na istoimenskem trgu, nasproti nje pa se nahaja Univerza v Istanbulu s čudovitim vhodom. Notri tujce baje spustijjo, ampak mi tega nismo vedeli, tako da smo si jo ogledali samo od zunaj.













Univerza v Istanbulu


















Tržnica začimb - je del kompleksa Nove mošeje. Izgradil ga je Hatice turhan leta 1663. Nekoč so ga klicali tudi Novi bazar, od polovice 18. stoletja pa se imenuje Misir Čariši (Misir je po turško Egipt), ker so nekoč robo dobavljali iz Egipta. Danes je v celem bazarju samo devet trgovinic z začimbami, vse druga pa je šara, zlato, tekstil in podobno.

Takole, tukaj se je naš izlet končal. Sanja se je od Modre mošeje sama sprehajala po Taksimu, tako da bo tem sama kaj več napisala :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar