sobota, 1. maj 2010

76. DAN - Istanbul

Najin prvi obisk Istanbul odkar sva v Turčiji...

Kar je Istanbul naredilo v tako mogočno mesto je definitivno njegov strateški položaj ob Bosporju. Danes pa si tam lahko ogledamo čudovite palače, mošeje in ladjice, ki plujejo med evropsko in azijsko stranjo. Najstarejša najdenja segajo do nekako 6000 let p.n.š., najpomembnejše znamenitosti pa so tiste med rimskim in otomanskim obdobjem.










































Najprej smo se sprehodili po promenadi in ulicah v Kadiköyu. Kadiköy je del mesta ob azijski obali, ki gleda direktno na Sultanahmet, kjer se nahajajo največje znamenitosti, kot so Aya Sofya, Plava mošeja in Topkapi palača. Ta del mesta je tudi precej cenejši kot evropski, tako da splača ostat tukaj in se z ladjico (za 1,5 lire) peljat na drugo stran.













Telovadba - Sandi navdušen spoznava novo tehnologijo :P











Fenarbahče - nogometni stadion Fenarbahče na predelu mesta z istim imenom.

















Na hribčku Čamlica smo si ogledali Istambul od zgoraj. Lepo se vidi bospor, mostički, mošeje, palače, ladjice in vzušje mesta. Istanbul ima res nek magičen privdih. Čeprav je nabito z ljudmi in prometom imaš občutek, da si v nekem drugem času.









Zmršane babe na ladji :D













Ortaköy - stara vasica v predelu Bešiktaš na evropski strani, ki se je zdaj spremenila v del Istanbul pod Bosporskim mostom.













Kiz kulesi ali dekliški stolp - zgrajen je bil iz strateških razlogov že v času starih Grkov, v Bizantinskih časih je bil ponovno zgrajen in povečan, v Otomanskih časih pa restavriran. Danes se v stolpu nahaja restavracija. Okoli tega stolpa kroži tudi več legend. na izmed njih pravi, da je neki sultan nekoč sanjal, da bo njegovo hčer pičila kača, zato je dal zgraditi stolp in jo zaprl vanj. Zgodba se je končala tragično s smrtjo hčerke, saj jo je pičila kača, ki se je pritihotapila v stolp v eksotičnem sadju, ki ga je sultan podaril svoji hčerki za 18. rojstni dan.









Družina kucler pohajkuje po Istanbulu :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar