sobota, 6. marec 2010

25. DAN - moj tepih je lahko miza

Petek, 5.3.2010

Pozdravljeni :)


Danes smo se lahko prvič preizkusile kot gostiteljice v novem stanovanju in lahko se pohvalimo, da nam je to v vseh pogledih uspelo, pri kuhanju, zabavanju gostov s trebušnimi plesi, karaokami in skrivanju - ok to ni res, ampak je bilo vseeno prav veselo.

Torej zmenile smo se, da bomo pripravile turško večerjo za vse Erasmus študente, kar niti ni tako nemogoče ko zgleda, glede na to da nas je le 17. :) Naše cimre so bile pridne in vse lepo pripravile, medtem ko sva se z Anjo potile pri mikrobiologiji. Zato na žalost nisva mogli sodelovati pri kuhanju. Sva pa obljubili, da se bova oddolžili tako, da bova pripravili večer slovenske hrane in nujno rabimo vaše ideje za recepte!!! Toda opozorilo - uporaba pečice in prašička ne pride v poštev. :)


Ampak lepo po vrsti - najprej nekaj utrinkov iz kuhnije. Ok ... mislim da so kar vsi utrinki iz kuhinje, ker je to najbolj družaben prostor v stanovanju.
Anja z dürümom
Katka pripravlja sigara böreği (po domače sirni burek) - posebno testo za burek + sir (precej podoben feta siru, ampak Turki tega ne priznajo) + peteršilj. Super je, da imamo cimro, ki pozna turško kuhinjo (ima korenine iz turčije), tako da smo se že prijavile na tečaj kuhanja. Katka že obvlada pripravljanje böreka. :)
Slavnostno pogrnjena "miza". Mame, ne se zgražat, pred tem smo posesale tla in vse tepihe. Pa tudi bjutiful prt smo položile na sredino tepiha. :) Ampak to je tako, če si študent, predvsem pa Erasmus študent, in če povabiš 10 ljudi na večerjo, imaš pa le 6 stolov. Treba se je znajt. :)

Zdaj pa se moramo pohvaliti, kaj vse s(m)o naredile:Kιsιr - to je značilna turška jed pripravljena iz kus-kusa, sveže narezane solate, nastrganih svežih kumaric, paradižnika, mlade čebule (jaz in Katka sva imeli posebej pripravljeno, brez čebule - super, sem našla sorodno dušo), salče - po naše šalše in po slovensko paradižnikove mezge :).Makaronova solata - mislim, da to ni nič posebno turškega (razen jogurta), ampak je bila prav fina.Rezina kruha (t.i. vaški kruh) - to je en ogromen kruh, dolg več kot meter in širok - no saj vidite koliko širok. In ti prideš v pekarno in naročiš kako debel kos kruha naj ti zrežejo. Heh... v tem primeru dieta, kjer lahko na dan poješ le en kos kruha, niti ne bi bila tako huda.

Kot vzorne gostiteljice, smo seveda imele vse pripravljeno takrat, ko bi morale - ko smo vsem naročile, da morajo priti (ob 5h - ker je bila to mešanica med kosilom in večerjo). Ob 5.30 ni bilo nobenega. Ob 5.45 niti. Punce je že zvijalo od lakote, ker niso jedle kosila, zato smo se zmenile, da če ob 6.00 ne bo nobenega, začnemo jest brez naših gostov. :) Mislim, da lahko razumete, da smo bile res užaljene (in lačne). No čez par minut se je pojavila prva gostja - v bistvu edina, ki nam je sporočila, da bo zamudila, pa smo se odločile še malo počakat. In smo čakale. In čakale. In na koncu znorele (skupaj z našo gostjo) in začele jest same.Prva večerja :)


In potem so začeli prihajati. In vsakih ko je kdo prišel, smo seveda jedle z njim. Ne spodobi se, da gostiteljice ne jejo z gosti, kajne.Elif (šefica kuhinje) in njena prilizovalka ;)Belo vino - Buzbağ - with a nose of lemon flower and fresh squeezed grapefriut juice. Ne vemo točno, kaj so hoteli s tem povedat. Baje da so hoteli rečt, da je notri šipek - t.i. lemon flower???. No ni važno, vino je bilo dobro - eno malo ga je ostalo in ga ravnokar pijemo. Škoda, da ga ni ostalo malce več, ker me hočeta Anja in Katka spravit plesat trebušne plese.Evy z neko čudno zelenjavo, ki je bila bolj podobna hobotnici. Baje, da je bila to vložena solata ali zelje. Izgledala je precej grozna in noben, razen Evy, ni imel dovolj poguma, da bi jo proval.Katka s pudingom z rjavimi bananami. Naša cimra je pozabla, da banane čez nekaj časa postanejo rjave in jih je že popoldne (in English after half of day :) ) zrezala v puding. No vseeno je bil dober, sam zgledal je malce čudno. :)
Vsi na kupuNa koncu je ostalo ekstra dosti hrane. Vidiste un lavor v hladilniku? No ta lavor je poln kus-kusa. Mislim, da ga bomo jedli še par mesecev.

Ojoj...sem že končala. Mislim, da bom zdaj mogla it plesat. Help!sreda, 3. marec 2010

20. DAN - breakfast at Junus's and Gökhan's

Nedelja, 28.2.2010

Eko nas ... po dolgem času :) Ampak ne mislit, da smo mi krive. Sam smo imele kar precej za delat in tiste dragocene trenutke, ko smo imele internet smo morale porabiti kako drugače. :)

Še eno pomembno opozorilo: to piše Sanja in ne Anja. Sem Anji ukradla računalnik, ker na mojem internet dela enkrat na 1000 let in se (seveda) pozabila odjavit. :)

No v nedeljo smo bile povabljene na turški "zajtrk" (ki je bil ob 12h!!!) k Junusu in Gökhanu. Zajtrk naj bi bil predvsem za Erasmus študente, ampak ko sva z Anjo preštele koliko nas je bilo, sva ugotovili, da predstavljamo manjšino (6:10). :)


UGED-ovci
pri pripravljanju zajtrka. Kako že pravijo - dosti babic, kilavo dete? No tukaj to sigurno ni držalo, ker to kar so pripravili je bilo super dobro. :)
Posedanje


Gökhan in delček naše nakrgane mize
:) - če dobro pogledaste boste videli, da se držijo za roke. No v bistvu smo se vsi prijeli za roke in zmolili pred zajtrkom - k Alahu, k Bogu in k Jahvetu (kakorkoli se že to sklanja - mislim da ne uporabljam velikokrat te besede).Zajtrk - menemen. To je posebna turška jed z jajci, paradižnikom, zeleno papriko in začimbami (kot so poper, rdeča paprika, origano in menta). Včasih se dodajo še turške klobase in sir. V našem primeru je bilo tako in je bilo res zelo, zelo dobro, čeprav je bilo kar precej pekoče (seveda zame, ne za Anjo).


Čisto napokane smo odšle domov, kjer smo ugotovile, da smo povabljene na večerjo. Super - cel dan je nekdo drug kuhal za nas. :)

Na večerjo nas je povabila Marlies (Belgijska študentka) in nekaj vam moram priznat - mislim, da sem se zaljubila v Belgijsko kuhinjo. Zadnjič nas je že Evy presenetila z rdečim zeljem in jabolkami, danes pa še Marlies z drugimi dobrotami - imen na žalost ne vem. :( Lahko si pa jih izmislim, da bom lažje razložila kaj je to :) - pekač presenečenja in krompirjeve polpete.


Večerja na tleh. :)

Pekač presenečenja zgleda tako - najprej položiš testo, potem poliješ neko omakico iz jajc, moke in smetane (verjetno je dodala še kaj vode - bu), naložiš brokoli in že narejene koščke mesa. Čez to grmado posuješ nariban sir in koščke testa.

Krompirjeve polpetke pa narediš tako, da zmešaš skupaj nariban krompir, naribano čebulo in naribansir. Maso oblikuješ in spečeš.

Obe stvari sta bili tako dobri in vsi smo obžalovali, da smo pred tem pojedli toliko čipsa, pražene čičerike s sladkorjem (to je res dobro) in podobnih redilnih stvari. ;)


Po večerji smo se delali, da znamo igrat na kitaro. ;) Na slikici so Matej, Petra (naša cimra) in Leila (ali nekaj takega - študentka iz Cipra).Saz - Tolga (študent iz Nemčije) je poskušal igrati na turško kitaro - mislim, da mu ni ravno uspevalo :)Marlies, ki sesa črne kroglice. :) Marlies ima res lepega zajčka (nobena slikica ni preveč uspela, zato vam ga ne moremo pokazat), ampak kaj ko je preveč aktiven in je že naslednjo sekundo, ko smo ga dali v "hišico" zbežal ven. Zato smo ga med večerjo zaprli v kopalnico. Bušček je bil verjetno čisto prestrašen, ker smo se morali potem, ko smo hoteli na WC izogibati črnim krogcem in lužicam po tleh.


Za desert nam je Leila prinesla neko čokoladno pecivo z pomarančnim sokom.Siti in zadovoljni Erasmusovci


To je bilo to - popoln dan za gurmane. ;) Heh... mislim da si bomo od vseh "erasmusovskih" doživetij najbolj zapomnile to kar smo jedle. :) Upajmo, da se to ne bo preveč poznalo, ker če ne spominčki ne bojo tako dobro. ;)