sobota, 10. april 2010

55. DAN (I.del) - Meryemana

Nedelja, 4.4.2010

Drugi dan Izmirja je bil ogled okoliških znamenitosti, ki pa jih je toliko, da jih ne moreva natrpati v eno objavo (bi se vam strenalo ob branju) bova to nardile v delčkih.

Najprej naj omenim, da smo drugi dan preživeli s študenti iz Izmirja, ki so ravno ta dan imeli ekskurzijo po krajih, ki smo jih želeli videti, plus dodatki :D Izlet je bil res super, še posebej glede na to da smo v Turčiji in je organizacija običajno na podnu. Ti študenti so bli super organizirani mi pa zadovoljni, ker smo za samo 10 evrov vvideli Hišo device Marije, Efesus, cerkev sv. Janeza, Isabey mošejo, seven sleepers (ne vem kako naj prevedem v Slovenščino - sedem spalcev :P) in Širince (oz Širinđe - da boste vedeli kako prebrat - by: Sanja :D).

Že takoj zjutraj nas je pričakalo par zabavnih 'videnj :D', kot je tole:











Op.
- pobližje si poglejte okno avtomobila :D


Prvi postanek je bila Hiša device Marije ali po turško Meryemana. To je hiška oz. kapelica, v kateri naj bi domnevno Marija preživela svoje zadnje dni. Odkrili so jo v 19. stoletju, čemur je pripomogla vizija neke nemške nune Anne Catherine Emmerich, ki ni nikoli v življenju odpotovala iz Nemčije. Nahaja se 8 km iz Efesusa. Marijo je Jezus v Efesus pripeljal sv. Janez, po katerem se imenuje tudi bližnja cerkev, ki smo jo tudi obiskali.












Kip device Marije













Hiša je zgrajena v obliki križa, vendar nekoliko nepravilne oblike, ker levi krak križa nikoli ni videl obličja zemlje :D V hiši ni dovoljeno fotografirati, tako da se samo na hitro sprehodiš skozi.





















Izvir želja - nekoliko nižje od hiše so izviri pitne vode. Vsak izvir naj bi bil dober za določeno stvar - tale iz katerega sva pile s Sanjo je za zdravje, druga dva pa sta za ljubezen in denar. Seveda s Sanjo nisva vedli preden sva pili, ker bi se v nasprotnem primeru sigurno postavili v vrsto za......................ljubezen :D




















Zid želja - na tale zid pa lahko pripneš svojo skrito željo. V upanju, da bo naše življenje lepše :P smo tudi mi napisali svoje želje ...tukaj so je dokaz, kako Sanja in Ondrej zatikata svoja papirčka na zid, spodnja slika pa je moja želja :) - dobra a?













Posebna želja - tole je pa ena zabavna želja. Prvo je napisal, da ima Marijo raje kot svojo mamo, nato pa, da bo ta kraj obiskal vsak dan, če le naredi vse izpite :D česa vse se ne spomnijo :D

Po sončku smo se nato odpravili po hribčku navzfol v vroč in obljuden Efesus...

četrtek, 8. april 2010

54. DAN - Izmir

Sobota, 3.4.2010

Ta teden smo se brez 5-urnega čakanja na avtobus odpravili v Izmir. Vozil smo se kar ponoči, tako da so nas okoli šestih 'odvrgli' z avtobusa kar na glavni cesti, nekako takole...











Prespali smo pri prijatelju od Yunusa, zato smo svojo težko prtljago najprej odložili pri njem, sledil pa je zajtrk zunaj. Najbolj zanimivo je, da veliko Turkov je zajtrk zunaj in če si v pekarni kupiš za jest, greš potem lahko sedet v kakšne lokal, kjer ti to še zrežejo in postrežejo. Najbolj zanimivo pri tem pa je, da to lahko narediš tudi v lokalu,kjer strežejo hrano. In se sploh ne sekirajo, važno da  imajo stranke :)










Od leve proti desni - Anjino čelo, Katkina roka, Yunus, Embre, Ondrej, Sanja,














Clock tower - zgrajen je bil leta 1901, kot dragocen spomin ob 25. obletnici prihoda Sultana Abdülamida II na oblast.
















































Kemeralti- po mojem mnenju najlepši del Izmirja. Ima prav neko posebno dušo in če si zamisliš bazaar, bo vejretno zgledal kot bazaar v Izmirju. Poln trgovinic na ozkih uličicah, z meglico v zraku in prijetno toplo svetlobo.


















Agora - antična tržnica, kjer so bile tudi javne ustanove in Zevsov tempelj. Velina ruševin je iz 4. stoletja p.n.š. Pozabljena zasuta rimska agora je kasneje služila kot otomansko pokopališče, zato se tukaj nahajajo tudi ostanki spomenikov.











Gneča - v primerjavi z Burso je precej več ljudi (mesto ima več kot tri milijone prebivalcev) in tudi v mestu je gneča, še posebej na določenih ulicah.














Od Konaka do Alsancaka - takole smo se pa sprehajali po sončku do drugega predela mesta Alsancaka.




























































































Miiiii - še par naših slikic

Izmučeni od celodnevne hoje in slabo prespane noči, smo odpeketali nazaj proti stanovanju v upanju, da se do naslednjega dne uspemo naspat, ker nas je čakalo odkrivanje novih kotičkov Turčije :)