sobota, 27. februar 2010

18. DAN: Erasmus izlet po Bursi

Petek, 26.2.2010

Erasmus office nam je priredil orientacijski izlet v Burso. Mislim, da midve s Sanjo tega ne bi ravno rabile, ampak vseeno je bilo zabavno. Zadeve smo se ogledali preveč na hitro, tako da tudi ni bilo ravno veliko razlage pri posameznih znamenitostih.

Mestni muzej je bil res zelo lep in velik, amoak smo ga preleteli in spustili eno nadstropje, tako da pokaževa samo par slikic. Ga bova pa skoraj gotovo še obiskali, tako da takrat napiševa kaj več o Bursi (razlog je predvsem to, da pišem zdej za tri dni nazaj in se mi ne da več :) - upam da se ne opazi)

Nekakšen gril - nimam pojma kako funkcionira, ker sem vidla samo zaprtega, ampak predvidevam da ne prov preveč drugače kot naš...samo da se naš malo manj sveti :) razen če poliramo s polirpasto :P


Papuče za v hamam - očitno so to neke zelo zelo drage, navadni ljudje uporabljajo lesene :)Kadilnica iz 19. stoletjaTipično kosilo za Erasmusovce na orientacijskem izletu po Bursi

Yeşil Türbe - zeleni mavzolej po slovensko, v nejm pa je pokopan Ottoman Sultan, Mehmed I, poleg nje pa stoji še zelena mošeja. Mavzoleji so vedno zgrajeni tako, da sultanov klobuk gleda v smer meke, ob sultanovi grobnici so grobnice moških, za njimi pa še grobnice žensk.


Zakotna ulica v Bursi - največja znamenitost :D


Prodajalna simitov


Petkova molitev - moški morajo obvezno molit, ženske pa lahko pridejo po moški molitvi če želijo...


Otomanska hiša - na sponjih dveh slikah sta sobi za goste - posebej za ženske in za moške
Atatürkova hiša - Na zgornji slikci je Atatürk. Ima tudi naziv Gazi, kar pomeni, da je bil poškodovan v boju.


Zvečer smo imeli Erasmus zabavo, o kateri rajš ne bom izgubljala besed. Ljudje z erasmus offica so zelo prijazni in ti res želijjo ustrešt, ampak so malo sflaili z glasbo - RNB, tako da smo se večino večera delal, da nam je muska fajn in PLESALI. Ampak kaj ko je večer trajal od 21.30 do 4.00.eh, bo naslednjič boljš...sej mogoče vam pa še Sanja povedala svoje vtise, jst svojih rajš nism :)

Takole na kratko...drugič, ko obiščeva te znamenitosti pa poveva še kaj bolj zabavnega :)

17. DAN: selitev

Četrtek, 25.2.2010

O selitvi sem vam že povedala, da si boste pa predstavljali, kako lepo stanovanje imamo pa par slikc (kopalnica in wc še prideta :P)


Lakota - med čakanjem, da se odselimo sva postali lačni, zato sva si umešali jajca :)Hoščakal - papa...


Bjutiful - to je bjutiful pregrinjalo o katerem sem pripovedovala, seveda pa ga ni več na Sanjini postli - le zakaj?!Kavč - moja postlaNajina omara - Turško zastavo že mava, kupt si morva še sliko Atatürka :)Bjutiful - nč več bjutiful :PKuhinjaBalkonček s pogledom na sosednje trgovinicePogled na glavno cesto - mi smo čisto na koncu, blizu jandarme (neka vojaška postaja) in pokopališča

16. DAN: GOODBYE PARTY :)

Sreda, 24.2.2010

Uf, je blo pa že nekaj časa odkar se nisva javli. Sva bili odrezani od sveta, ker v domu ni delal internet... potem sva pa še na hirtco, dobesedno v enem dnevu pristali na selitev v hiško v Görükle (kakor koli se to že sklanja - to si lahko sami izmislite :P). Za en mesec plačava 50 € + stroške. Kje dobiš, ogromno štirisobno stanovanje v Sloveniji za tako ceno?! Nad nami pa živi turška družina (lastniki). LAstnica zna samo eno besedo angleško - bjutiful :) baje ma bjutiful prevleke za postelje. Me smo samo kimale, nato pa jih skrile v omaro :)

Ker sta bila fanta s Slovaške precej žalostna, da odhajamo (5 punc...na celem hodniku je samo še nekaj ljudi) smo "morale" prirredit poslovilno zabavo...na vselitveno pa še čakamo :)

Na kratko samo nekaj slikic iz goodbye party-ja, kjer smo po svojih študentskih močeh nabrali hrano na kup...in se najedli ko pujski :) Še prej pa par slikc s pakiranja...


Belly dance z mojo novo rutko, šalom, dekco, ali nekaj takega :D


Sanja žaluje za najino lepo sobico...


Rezanje kumar je lahko zabavno opravilo - fantje to morte punci dat na čelo, če jo boli glava ;)


Belgijska hrana - Tole vijolično-rumeno so prepražena sladkana jabolka na rdečem zelju. Baje se čez da še jabolčni kis, ampak to ni za moj "prefinjen" okus :P


Zaloga hrane - da bojo mame vidle, da ne stradamo

Rakı - tradicionalna turška pijača. Pije se jo z vodo (postane bela), ampak s sadnim sokom je še boljša :D
Erasmusovci - Anja, Evy, Matej, Tolga, Ondrej, Katka in Sanja

Cigareti prepovedani - ampak bobi palčke pa ne ;)

Bogi erasmusovci mamo vsak po en krožnik, žlico, vilco, nož in šalčko, pa je treba prtljago prevžat okoli :) če pa še kaj spiješ, je pa še težja :P

ponedeljek, 22. februar 2010

14. DAN - stari del Burse

Ponedeljek, 22.2.2010

Danes sva imeli zelo naporna predavanja. Trajala so natanko 2 minuti... Po intenzivnem delu sva zato potrebovali sprostitev, zato sva si ogledali stari del Burse in čudovite razglede, ki jih ponuja :)


Pomlad je tu :D

Gradnja starega dela mesta se je začela v bizantinskih časih, dopolnjevali pa so ga še Rimljani in Otomani. Velik del zidu je zgrajen kar z ostanki rimskih stebrov, sarkofagov in kamnitih plošč. Mesto ima pet vrat:

  • Hisar Kapı
  • Yerkapı
  • Pinarbaşı Kapı
  • Zindan Kapı
  • Kaplıca Kapı


Hisar Kapı


YerkapıKaplıca Kapı - staria vrata so že porušena, obruševinah pa je zgrajena takale barvita hiška :)


Stari del mesta je zelo na gosto posut s hiškami, ki so večinoma v razsulu, so pa nekatere zelo lepo obnovljene. Pričakovali sva, da bodo v tem delu mesta prebivali malce bolj premožni sloji, ampak očitno tukaj živijo malo za časom. Hiške so pisane in načičkane (malo že spomnijajo na mehiške), lončki za rože so narejeni kar iz ogromnih konzerv in pločevink od barv, ljudje so preprosti, za tabo se podi človek z vozom, ki nekaj prodaja, in se na ves glas dere, da ga že težko sfališ.


Hiške - te so bile še zelo urejene in nič kaj nakrancljaneAtatürk - zelo našemljen balkonček, ki očitno časti očeta Republike Turčije (kot ga tudi vsi drugi - v vsaki sobi, pa tudi na cestah, gostilnah, trgovinah, učilnicah... visijo slike Atatürka, na katerega so približno tako ponosni, kot na svojo zastavo)Povsod smeti - V primerjevi s Turčijo je Slovenija zgloncana do nule. Tukaj smeti ležijo povsod, tudi v turističnih predelih, kjer bi človek pričakoval, da bo vsaj malo počiščeno. Pod drevesih se skrivajo tone plastičnih vrečk, konzerv in podobne šare, na drevesih pa se najdejo tudi drugačni okraski... Pa da ne boste mislili, da je tako nasmeteno samo v tukaj...približno tako zgleda cela Turčija (oz. vsak košček njene narave, mesta so v primerjavi z zelenimi površinami še kar 'urejena')


Se pa najdejo tudi lepi in zanimivi predelčki...
Haraççıoğlu Madrasah kulturni center - madrasah je arabska beseda za izobraževalno ustanovo. To je zgradila ena izmed bogatih nemuslimanskih družin. Pokopališče družine Haraççıoğlu je kar na dvorišču.Zid z rimskimi ostanki


Alaadinova mošeja - najstarejša mošeja v Bursi, sega pa v leto 1326Imareti-i Isa Bey Mesjid - ta mošeja, nja bi imela od vseh bursinih mošej najbolj natačno usmerjen mihrab (del mošeje, ki je obrnjen proti Meki)


Najlepše od vsega starega dela, pa so se mi zdeli pogledi na mesto Bursa. Tukaj se res zaveš, da živiš v milijonskem mestu...

Za konec pa še panorama Burse - vendar naj vam bo v opomin, da je to le vzhodni del mesta