ponedeljek, 22. februar 2010

14. DAN - stari del Burse

Ponedeljek, 22.2.2010

Danes sva imeli zelo naporna predavanja. Trajala so natanko 2 minuti... Po intenzivnem delu sva zato potrebovali sprostitev, zato sva si ogledali stari del Burse in čudovite razglede, ki jih ponuja :)










Pomlad je tu :D

Gradnja starega dela mesta se je začela v bizantinskih časih, dopolnjevali pa so ga še Rimljani in Otomani. Velik del zidu je zgrajen kar z ostanki rimskih stebrov, sarkofagov in kamnitih plošč. Mesto ima pet vrat:

  • Hisar Kapı
  • Yerkapı
  • Pinarbaşı Kapı
  • Zindan Kapı
  • Kaplıca Kapı










Hisar Kapı














Yerkapı















Kaplıca Kapı - staria vrata so že porušena, obruševinah pa je zgrajena takale barvita hiška :)


Stari del mesta je zelo na gosto posut s hiškami, ki so večinoma v razsulu, so pa nekatere zelo lepo obnovljene. Pričakovali sva, da bodo v tem delu mesta prebivali malce bolj premožni sloji, ampak očitno tukaj živijo malo za časom. Hiške so pisane in načičkane (malo že spomnijajo na mehiške), lončki za rože so narejeni kar iz ogromnih konzerv in pločevink od barv, ljudje so preprosti, za tabo se podi človek z vozom, ki nekaj prodaja, in se na ves glas dere, da ga že težko sfališ.










Hiške - te so bile še zelo urejene in nič kaj nakrancljane











Atatürk - zelo našemljen balkonček, ki očitno časti očeta Republike Turčije (kot ga tudi vsi drugi - v vsaki sobi, pa tudi na cestah, gostilnah, trgovinah, učilnicah... visijo slike Atatürka, na katerega so približno tako ponosni, kot na svojo zastavo)











Povsod smeti - V primerjevi s Turčijo je Slovenija zgloncana do nule. Tukaj smeti ležijo povsod, tudi v turističnih predelih, kjer bi človek pričakoval, da bo vsaj malo počiščeno. Pod drevesih se skrivajo tone plastičnih vrečk, konzerv in podobne šare, na drevesih pa se najdejo tudi drugačni okraski... Pa da ne boste mislili, da je tako nasmeteno samo v tukaj...približno tako zgleda cela Turčija (oz. vsak košček njene narave, mesta so v primerjavi z zelenimi površinami še kar 'urejena')


Se pa najdejo tudi lepi in zanimivi predelčki...
























Haraççıoğlu Madrasah kulturni center - madrasah je arabska beseda za izobraževalno ustanovo. To je zgradila ena izmed bogatih nemuslimanskih družin. Pokopališče družine Haraççıoğlu je kar na dvorišču.











Zid z rimskimi ostanki














Alaadinova mošeja - najstarejša mošeja v Bursi, sega pa v leto 1326















Imareti-i Isa Bey Mesjid - ta mošeja, nja bi imela od vseh bursinih mošej najbolj natačno usmerjen mihrab (del mošeje, ki je obrnjen proti Meki)


Najlepše od vsega starega dela, pa so se mi zdeli pogledi na mesto Bursa. Tukaj se res zaveš, da živiš v milijonskem mestu...

































Za konec pa še panorama Burse - vendar naj vam bo v opomin, da je to le vzhodni del mesta





Ni komentarjev:

Objavite komentar