sobota, 15. maj 2010

85. DAN - Bursa 101ič


Torek, 4.5.2010


Na tokratnem ogledu Burse sem pa tud jst vidla marsikej novega in zanimivega. Poleg običajnih in tipičnih značilnosti, smo si ogledal če par muzejev, ki so bli (ne morš verjet) zastonj in zelo lepo zrihtani... in ful prijazno osebje. Take bi tud mi rabli...










Medve z Evo :)











Pa midva z Metodom - no, že po pol ure me je mel dost :P










































Muzej turških in islamskih umetnosti - se nahaja v Zelenem (Yešil) kompleksu in sicer v medreši (ne vem točno kako se to našiše v slovenščini). Ni ne vem kaj velik, se pa najde par zanimivih predmetov.























Yildirim mošeja - zgrajena je bila konec 14. stoletja. Z izgradnjo te mošeje je Otomanska arhitektura dosegla svoj dokončen stil. Zgrajena je v obliki črke T.





















Grobnica Yildirima Beyzita
- zgraditi jo je dal Sulejman Khan, sin Yildirima Beyazita. Je prvi primerek Otomanske grobnice z verando :)











Yildirimova Medreša - danes je v njej bolnišnica.










Čas molitve - takole je v mošeji obešena tabla, s časi molitve...kar natančno ja :D





































Muzej Anatolskih prevoznih sredstev - kot vidite, od zelo starih, do malo manj starih. Je pa muzej res urihtan in čisto nov. Lahko pa v prvi sobani izgubiš orientacijo in občutek za prostor. Polna je ogledal in ne veš več kaj je res in kaj ej podoba v ogledalu...samo, da ne zajadraš kam...














































Muzej hamama - v istem parku kot Muzej anatolskih prevoznih sredstev. Na zadnji slikici lahko opazite lične copatke, za kere pa ne vem koliko so praktični...ne bi jst v njih hodila, vsaj ne dolgo ;)


V Bursi je blo že res vroče, tko da smo se pošteno potili, še posebej v hribček do teh zadnjih dveh muzejev. Verjetno sta Eva in Metod že malo norela z mano, ampak je blo treba pokazat čim več ;) da vsi vidte, da je Bursa res lepa in se splača prit pokukat :)




Kar še posebno zanimivga v Turčiji, pa je, da se tuki vse kar se najde tud vloži...kot na primer tale jajca, banane z olupkom in podobne ne tako prijetne zadeve. Upam, da tega ne jejo in je samo za okras ;)












No če v Turčijo pridejo piva navajeni evropski turisti (beri Metod), morjo sprobat tud turškega. Ampak pri tem ne smejo pozabit, da te ljudje lahko za rahlo zamaknjenim vratom opazujejo. Pa tud v mošejo ni ravno priporočljivo it s pivom v roki. Ker je Metodu ostalo še malo pivca v piksni, ga je moral nekam skrit...na primer za kamnito ograjico ob drevesu, na soncu :)


















Čaj - tole bi načeloma moglo bit čaj, ampak ko daš v usta je tko sladko in gosto, da bi blo lažje pojest z žlico. Sva z Metodom naročila bananin in kivijev čaj, dobila sva pa neke vrste puding.



Samo na kratko naslednji dan, koje bil čas za šoping. Eva je zelo vesela nakupila veliko cunj in čevljev, pa cekinčkov, bunkic, skratka še in še. Tipično, če prideš v Turčijo se ti zdi vse tako poceni, da se ne morš upret (no glede na to, da sva medve v Turčiji že par mescov, se morva včasih mal zadržat, ker drugače kar skopni :P).. pač poješ tri sladolede na dan in ne 4 :P 
Šli smo pa tudi v trgovinico z vso možno šaro...dobesedno, kupiš lahko kar hočeš. Slikca na žalost še ne obstaja, ampak takoj ko bo, jo pripopam semle. Tale naša vasica ma kar nekaj trgovinic z vsem možnim...da si predstavljate. Kupiš lahko: Skodelice, džezve, nakit, zavese, tepihe, vodovodne cevi, vijake, kante za smeti, lesene zaklade, plastične rože, zvezke, ščetko, polnilec za mobitel, slušalke, desko za wc in podobno, ni da ni :)





Poležavanje v travici na trgu pri Ulucamii - tudi sredi centra je prijetno sproščujoče sedeti na tleh in opazovati ljudi in se nastavljati sončku :)


No sej bi lahko še nakladala in nakladala, ampak mam preveč za nadoknadit...tako da pričakujte še par objav v kratkem času... :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar