nedelja, 11. april 2010

55. DAN (II. del) - Efes & 7 zaspancev :)


Nedelja, 4.4.2010

EFES




Najprej nekaj panoram, da boste dobili občutek kako ta stvar zgleda :)




Naš naslednji postanek je bil Efes (Ephesus). Efes je bil antično grško mesto in kasneje precej let drugo največje mesto rimskega imperija z več kot 250000 prebivalci v 1.st p.r.n.št. Imelo je celo pristanišče, toda morje se je počasi umikalo in po potresu (vsaj tako so nam povedali naši "vodiči") se je popolnoma umaknilo. Tudi reka Küçük Menderes, ki teče v bližini, je sodelovala pri zasipanju obale. Zanimivo je bilo to, da je mesto po potresu precej obubožalo in ni imelo denarja za njegovo popolno obnovo. Kar je pomenilo da so kar z drugih mest prinašali dele stavb in jih uporabili pri obnovi, namesto da bi naredili svoje. Torej Efes vsebuje še delčke vseh drugih bližnjih antičnih mest. :)



Yunus - vodič št. I. Seveda noben ni imel pojma, kaj se je tu dogajalo - kup kamnov, ki je ležalo okoli. :) (ps: okolica je bila res čudovita) Zato smo z Yunusom nekaj časa hodili okoli za eno turško skupino - on je špijal za njihovo vodičko in nam potem prevajal.



Marmorna ulica. V takratnjih časih je bila polna trgovinc in prenočišč, pomembna pa je bila tudi zaradi verskih obredov. Grki so verjeli, da se je Artemis rodila v bližini in so zato vsako leto dramatično uprizorili obred njenega rojstva in marmorna ulica je bila pomemben del te procesije.



WC - na koncu ulice smo naleteli na javne WC-je. In seveda smo morale z Anjo sprovati kako je sedeti na mestu, kjer so 2000 let nazaj prebivalci Efesa združno opravljali svojo potrebo. :)



Ondrej in njegova raziskovalna žilica - zapomnite si - ni se varno dotikati starih stvari, ker maj ne veš, kaj ti bo ostalo v roki. :)



Za nama lahko vidite knjižnico in že ki smo take piflarke se je bilo nujno slikati pred njo. :)



Bekir - vodič št. II (+ knjižnica) - hehe tu je ena smešna (no za nekatere malo manj) zgodbica. V tem muzeju je pravilo, da so lahko vodiči samo tisti, ki imajo licenco. To z drugimi besedami pomeni, da moraš za masten denar najeti vodiča, ki te bolj ali manj uspešno popelje po poteh antične zgodovine. Mi smo seveda študenti in nas je vodil Bekir, ki je res dobro poznal Efes, tako da nam je kar on o vsem pripovedoval. Potem pa je nekje na sredi prišel "Jandarman" (neke vrste policij - vojaški, ki skrbi za red v vaseh) in so mu začeli težit, ker so mislili, da smo ga mi najeli. Bolj ko so mu razlagali, da smo samo študenti in da mu nismo čisto nič plačalo, bolj je "Jandarman" trdil svoje in na koncu so ga odpeljali na postajo. Seveda zgodbica se je končala srečno - čez ene pol ure je bil Bekir spet z nami, sam ni pa smel govorit z nami, ker so mu non stop sledili in opazovali kaj dela. :)



Knjižnica - res velika - vsebovala je kar 12000 zvitkov




Mozaik letnih časov - to sicer ni tako zelo pomembno kot dejstvo, da je bil ta mozaik postavljen v sprejemni sobi mestnega bordela. Zanimivo je tudi to, da so imeli v bordelu posebne bazene, kjer so se pupce kopale in nato so to vodo zelo drago prodajali gostom. To pa zato, ker so verjeli, da so v ženskem potu snovi, ki na moške delujejo kot afrodiziak. In to vodo so potem oni pili. Al to velja ali ne boste fanti kar sami lahko ugotavljali :)



Kažipot - ta znak je precej zgovoren - pomeni: na levo (leva noga) se lahko ljubite (srček v levem kotu) z lepo žensko (na desni od noge). Pod lepo žensko je narisan pravokotnik - to pa pomeni da lahko plačate s kreditno kartico. :)




Teater in pristanišče - teater v Efesu je ogromen sprejel je kar 24000 ljudi. Ampak najbolj veličasten je bil pogled z najvišjih sedežev - na bivše pristanišče, reko, okoliške gričke, ... Tako da mislim, da če bi prišla v to gledališče ne bi gledala predstav, ampak uživala v ogledu.



Hadrianov tempelj



Anja in veter v laseh
p.s: bilo je tako toplo, da so domov nekateri prišli čisto rdeči, Anja je prišla čisto črna, jz pa nekje vmes :)

Zgodbic je še miljon, ampak nemogoče je povedat vse. Zato bom naprej odpeketala na nasldenjo točko našega izleta - Jama sedmih zaspancev (Cave of seven sleepers).


JAMA SEDMIH ZASPANCEV

Legenda pravi, da je okoli leta 250 n.št. v tej jami zaspalo 7 fantov cela zgodba pa gre tako:

Sedem fantov je bilo obtoženih kristjanstva in so bili zato izgnani v samoto, da ba razmišljali o svojih grehih in se spreobrnili. Toda oni so vse svoje posvetne stvari razdelili med uboge in odšli v jamo, da bi molili in so tam zaspali. Cesar Decius, ki je takrat vladal, je potem, ko je ugotovil, da se ne bojo spremenili, ukazal da jih zagradijo v jamo. Decius je umrl leta 251 in veliko let je minilo preden so kristjani postali osrednja vera Rimskega imperija. Okoli leta 250 se je lastnik zemljišča, kjer je bila ta jama, odločil, da jo bo odprl. Ko so končno odprli jamo so v njej našli zaspance. Fantje so se zbudili misleč, da so spali le en dan. Eden izmed njih se je vrnil v Efes in bil presenečen, ko je videl čisto spremenjeno mesto, trgovci pa so bili presenečeni, ko je on hotel plačevati blago z 250 let starimi kovanci. Škof jih je nato poklical k sebi, da bi slišal njihovo zgodbo. In konec: Časi so se spremenili, kristjani so postali "popularni" in vsi iz njih so hoteli narediti turistično atrakcijo. Bratje so se razjezili in odšli neznano kam ... in tam živeli srečno do konca svojih dni. ;) - ta konec je le ena izmed verzij - bolj natančno turška ;) ... druga verzija je ta, da so nato umrli med molitvijo... izberite tisto, ki vam je bolj všeč. :)

No na tem mestu so nato zgradili cerkev in tudi mošejo, jama pa je postala pokopališče in priljubljeno mesto za romanje.




Panorama izpred vhoda v "jamo-cerkev"


Eko nekaj slikic jame in cerkvice in nekih čudnih prostorčkov, za katere predvidevamo da so bile grobnice - rezultat tihotapljena čez ograjo, ker je bil vstop prepovedan - zadrževanje na tem območju naj bi bilo ekstremno nevarno ;)




Cerkev zgrajena v jami - vsepovsod smo morali skakati, ker so bile kar vdrtine notri - predvidevane grobnice in ponekod si še lahko videl ostanke fresk - pri nas bi to bilo tako strogo zavarovano, tle pa je le žalostno prepuščeno času.



Eden izmed redkih delčkov jame, ki ni bil pozidan



T.i. "grobnice" :)



Heh -Petra z eno čudno stvarjo na glavi :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar