četrtek, 8. april 2010

54. DAN - Izmir

Sobota, 3.4.2010

Ta teden smo se brez 5-urnega čakanja na avtobus odpravili v Izmir. Vozil smo se kar ponoči, tako da so nas okoli šestih 'odvrgli' z avtobusa kar na glavni cesti, nekako takole...











Prespali smo pri prijatelju od Yunusa, zato smo svojo težko prtljago najprej odložili pri njem, sledil pa je zajtrk zunaj. Najbolj zanimivo je, da veliko Turkov je zajtrk zunaj in če si v pekarni kupiš za jest, greš potem lahko sedet v kakšne lokal, kjer ti to še zrežejo in postrežejo. Najbolj zanimivo pri tem pa je, da to lahko narediš tudi v lokalu,kjer strežejo hrano. In se sploh ne sekirajo, važno da  imajo stranke :)










Od leve proti desni - Anjino čelo, Katkina roka, Yunus, Embre, Ondrej, Sanja,














Clock tower - zgrajen je bil leta 1901, kot dragocen spomin ob 25. obletnici prihoda Sultana Abdülamida II na oblast.
















































Kemeralti- po mojem mnenju najlepši del Izmirja. Ima prav neko posebno dušo in če si zamisliš bazaar, bo vejretno zgledal kot bazaar v Izmirju. Poln trgovinic na ozkih uličicah, z meglico v zraku in prijetno toplo svetlobo.


















Agora - antična tržnica, kjer so bile tudi javne ustanove in Zevsov tempelj. Velina ruševin je iz 4. stoletja p.n.š. Pozabljena zasuta rimska agora je kasneje služila kot otomansko pokopališče, zato se tukaj nahajajo tudi ostanki spomenikov.











Gneča - v primerjavi z Burso je precej več ljudi (mesto ima več kot tri milijone prebivalcev) in tudi v mestu je gneča, še posebej na določenih ulicah.














Od Konaka do Alsancaka - takole smo se pa sprehajali po sončku do drugega predela mesta Alsancaka.




























































































Miiiii - še par naših slikic

Izmučeni od celodnevne hoje in slabo prespane noči, smo odpeketali nazaj proti stanovanju v upanju, da se do naslednjega dne uspemo naspat, ker nas je čakalo odkrivanje novih kotičkov Turčije :)

1 komentar: