petek, 12. marec 2010

29. DAN - technical trip

Torek, 9.3.2010

Danes bo blog mal bolj tehnično obarvan...mogoče bo pa kdo tako navdušen, da se bo takoj želel zaposliti na smetišču ali čistilni napravi. Torej, najprej smo si ogledali zahodno čistilno napravo, ki čisti odpadno vodo za 600.000 ljudi (dve Ljubljani). Vzhodna ČN pa je še trikrat večja. Čist majhna :D










Usedalniki - imajo štiri usedalnike s premerom okol 25 metrov (če se prov spomnem, Sanja poprav me če se motim)














Stare lagune
- imajo štiri stare lagune, ki jih zdaj polnijo z odpadnim blatom in to je tud edini način ravnanja z odpadnim blatom kar jih na tisti čistilni napravi prakticirajo. Dve laguni sta že zapolnjeni, tako da majo časa samo še eno leto, da se zmislijo kakšne pametne rešitve.











Anoksični bazen - ČN je sestavljena iz petih bazenov. Najprej je anaerobni bazen nato anoksični, aerobni, anoksični in aerobni (če komu to kej pomeni:))


Obiskali pa smo tudi smetišče (ali strokovno odlagališče :)), ki je res ogromno, na eni strani stojijo bloki, ki majo verjetno zelo dobre vonjave. Na smetišču odlagajo tudi medicinske odpadke...ogledali smo si prostore kjer sterilizirajo medicinske odpadke,ki jih pripeljejo iz bolnišnic in smo si moral nadet plastične vrečke na čevlje (čeprov sm jih mela jst tud v čevljih :P) in pa maske za čez usta (teh slik žal nimam, ampak pridejo naknadno).










Smetišče











Medicinski odpadki in smetarji



Sterilizacijska komora za 20 ton odpadkov


Šli smo s profesorico za ocenjevanje vplivov na okolje in njenim možem (tud profesorjem) in sta naju povabla še na kosilo po končanem izletu :) skratka vsi nama hočjo dat kej za jest. tud profesor za air pollution design naju že tri tedne vabi na večerjo, tko da smo se zmenil za naslednji vikend :) ampak smo zihr da ne bo pečenka :P

2 komentarja:

  1. JUhu, ekskurzije na čistilne naprave so zmeri zabavne, tud mi smo šli z ekologijo jih gledat:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hm, zanimiv zgleda. V primerjavi s slovensko ČN je kakšna ta tuki? Ok, pustmo velikost ;)

    Bo bo zihr bo pečenka, čutm na vodi :P XD

    OdgovoriIzbriši